ELTIM luidsprekers

Wij bij ELTIM zijn technische audiofielen, dus verwacht hier niet het bekende commerciële bla, bla. Al meer dan 40 jaar proberen we simpelweg luidsprekers te bouwen met de hoogst mogelijke audio beleving tegen een redelijke prijs. Wij hebben andere ideeën dan anderen en checken wat er met ons gevoel gebeurt tijdens luistersessies. Tranen, glimlachen, kippenvel, tappen, luchtgitaar spelen, nog een nummer willen luisteren, etc.? Dan werkt het. We meten niet totdat we er dood bij neervallen en hebben ook niet de meest vlakke frequentiegrafiek; heeft geen zin omdat elke kamer en zelfs de positie erin dit verandert, zoals de meesten van u wel hebben ervaren. Uw oren zijn "ontworpen" om de fasecoherentie (=oriëntatie) van geluiden te detecteren, dus in tegenstelling tot bijna iedereen richten we ons op een vlakke faserespons van onze luidsprekers, omdat uw oren/brein daar het meest gevoelig voor zijn en dit niet verandert met de ruimte of locatie erin. Het resultaat is dat er geen "luistermoeheid" optreedt en dat de "hot spot" veel groter is dan bij conventioneel gebouwde speakers. Ook ontbreken vrijwel geheel de "lobes" die bij andere speakers een klankverandering veroorzaken als u er voorlangs loopt. Dit effect merkt u ook als u in een andere ruimte bent, het klankkarakter blijft intact. Neem echter even de tijd om een ELTIM luidspreker te beoordelen; het ontbreken van grote fasesprongen rond de scheidingsfrequentie laat u soms eerst geloven dat er "iets niet klopt", want u bent aan deze nu ontbrekende fasesprongen gewend geraakt!
Over hoe wij een ELTIM speaker filteren hebben we een document geschreven.

Ooit gehoord van het wiskundige getal PHI (1,618, nee niet PI)? De meeste van onze kasten zijn ontworpen met gebruikmaking van dit "gulden snede" getal. Hierdoor kan de kast wat andere afmetingen hebben dan u gewend bent en kunnen de drivers zich op andere posities bevinden dan bij anderen. Ze bevinden zich op een PHI-specifieke locatie, zoals alle paneelformaten en zelfs posities van versterkingsribben en reflexpoorten. Vanwege ons afwijkend filtertype is een grotere onderlinge afstand geen probleem. Door de op het getal PHI gebaseerde locaties te gebruiken ziet de kast er "natuurlijk" uit en zijn kasttrillingen tot een minimum teruggebracht, mede veroorzaakt door het gebruik van dikker en beter MDF.

Wij gebruiken professioneel Topan MDF, dat een neutraal klankkarakter heeft, vlijmscherp te verwerken en ook goed te schilderen/spuiten is. Lijmnaden zijn niet/amper zichtbaar. We ontwerpen en bouwen (met de hand) volledig in eigen beheer. Door het gebruik van dit materiaal en het ontwerp van de kast zijn wij in staat uw luidsprekers zelfs "naakt" te leveren, wat inhoudt dat het MDF alleen wordt behandeld met een zachtglanzende lak (zoals getoonde CA625), waardoor het beschermd is tegen vocht en vuil en in hoge mate krasbestendig is. Er zijn geen paneelzijden of lijmnaden zichtbaar en we hoeven amper/geen oneffenheden te plamuren en glad te schuren. Een zo afgewerkte luidspreker ziet eruit als een massieve MDF-pilaar. U hebt daarmee iets uniek in handen.

Bent u in de gelegenheid een ELTIM luidspreker te beluisteren, gun uw gehoor dan even tijd om te wennen aan het ontbreken van fasesprongen en kasttrillingen. Na enige tijd zult u merken dat uw gehoor het als prettig, correct en bijzonder ervaart.

Onze vermelde prijzen zijn op deze gelakte afwerking gebaseerd. We kunnen ze echter tegen meerprijs (gerollerd of gespoten) afwerken in elke RAL-kleur in mat-, zijde- of hoogglans of zelfs andere materialen zoals fineer (zoals CA621) of kunststof (bv.getoonde E621) toepassen. Stuur ons een mail met uw wens.

   
Selecteer uw land om het juiste BTW% te berekenen: